Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Perła trafiła do borzechowskich Modraków! ZDJĘCIA

Kinga Furtak
Kinga Furtak
Kolejny, wielki – i to ogólnopolski - sukces Koła Gospodyń Wiejskich „Modraki” z Borzechowa. Tym razem kociewskie Modraki zdobyły Perłę 2021 – nagrodę za najlepszy, polski regionalny produkt żywnościowy!

To wiadomość z ostatniej chwili! Zaledwie kilka dni temu – w niedzielę 3 października podczas gali finałowej XX jubileuszowej edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” wręczono nagrody główne konkursu – prestiżowe Perły. To nagrody przyznawane przez Krajową Kapitułę Konkursu za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Uroczystość odbyła się na targach „Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Miło nam ogłosić naszym Czytelnikom, iż jedna z Pereł trafiła na Kociewie, do Gminy Zblewo – do Borzechowa, do rąk niesamowitych Gospodyń z tutejszego KGW „Modraki”. Za co ta nagroda? Za wspaniałą marynowaną morynkę czyli sielawę – niepozorną, małą rybkę, przyrządzoną w tak pyszny sposób, iż podbiła ona serca kapituły. Zwycięską morynkę przygotowała Elżbieta Piórkowska, przewodnicząca KGW „Modraki”, z wielką starannością dobierając dodatki do marynaty, aby wydobyć naturalny, pyszny smak morynki. Jak mówi bowiem pani Ela – natury poprawiać nie trzeba!.

Odbierając nagrodę panie nie kryły wzruszenia i radości, że doceniono nie tylko ciekawą, autorską recepturę, ale także najlepszej jakości naturalny produkt. Oczywiście – regionalny! Sielawa pochodziła bowiem z Jeziora Borzechowskiego Wielkiego, a została przekazana przez Gospodarstwo Rybackie państwa Tomana z Borzechowa, które od wielu lat dostarcza świetne ryby na potrzeby kulinarnej działalności Modraków. Jednym słowem – borzechowskie Gospodynie promują na całą Polskę borzechowskie produkty. I są z tego bardzo dumne, bo jak podkreślają – to co nasze, jest najlepsze!

- Jesteśmy bardzo szczęśliwe, że jury doceniło naszą morynkę. Perła 2021 jest dla nas kolejnym, niesamowitym wydarzeniem w tym roku. Niedawno wróciliśmy Warszawy, z Dożynek Prezydenckich, na które – jako finalistki konkursu dla KGW o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP – zaprosił nas pan prezydent. Ten rok jest dla nas naprawdę szczególny, a jeszcze – mamy nadzieję – wiele przed nami! – mówi Elżbieta Piórkowska i dziękuje za wszystkie słowa wsparcia, gratulacje i dowody sympatii, których tak wiele trafia ostatnio do Modraków.

A to nie wszystko, bo kilka dni temu „Modraki” zwyciężyły też w konkursie "Nie marnuJEMY z Carrefour". Udział w tym projekcie pięknie pokazuje szacunek Gospodyń z Borzechowa do żywności. Projekt promuje bowiem niemarnowanie żywności czyli przetwarzanie i zagospodarowywanie tzw. „resztek”.  Modraki zgłosiły do konkursu pyszne kiszonki. Konkursowe przetwory wymyśliła i wykonała Ewelina Lubińska z Borzechowa, która mówi wprost:

- Kiszonki są zdrowe, wspomagają naszą florę bakteryjną i podnoszą odporność. Kisić można wszystkie warzywa! W moich konkursowych kiszonkach było wszystko, co można sobie tylko wyobrazić. Był więc patison, cukinia, papryka, papryczki chili, ogórek, czosnek, fasolka szparagowa, czosnek, buraczek, brokuł, kalafior, rzodkiewki, seler naciowy... Długo można wymieniać! Jednym słowem: wielki i apetyczny mix smaków, tekstur i kolorów. Bardzo się cieszę, że borzechowskie kiszonki smakowały i zostały nagrodzone!.

A o Modrakach będzie pewnie już niedługo znowu głośno, bo przygotowują się już do kolejnego wydarzenia - „Wielkiego Borzechowskiego Kiszenia Kapusty”!

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto