Borzechowskie Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Modraki tym razem zaprosiły na prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Królowały na niej najbardziej znane i lubiane dania z ziemniaków, ale nie brakowało też mniej znanych potraw.
- Ziemniaki na naszym Kociewiu to podstawa swojskiej kuchni! Stąd nasze zaproszenie na Święto Bulwy. Przygotowałyśmy bogate menu i bardzo się cieszymy, że nasi goście po raz kolejny docenili smaczną, regionalną kuchnię i dobry, lokalny produkt. Dziękujemy za liczne odwiedziny, zawsze bardzo się cieszymy, gdy naszym gościom smakuje! – cieszy się Elżbieta Piórkowska, przewodnicząca Modraków.
A co serwowano? Same specjały! Był więc szandar, gulandzie, kopytka, placki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane w mundurkach z kiełbaską i serem, ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem, kluski śląskie z sosem grzybowym i kotlety ziemniaczane. Nie zabrakło pysznych sałatek ziemniaczanych: ze śledziem i jarzynowej. Były też zupy: ziemniaczana z lanymi kluskami i zapalanka. A z kuchów – najlepsza na świecie swojska drożdżówka i makowiec. Jednym słowem – było pysznie, a goście nie mogli się nachwalić!
A już niebawem, bo 21 października Modraki zapraszają na kolejną, ciekawą imprezę – tym razem będzie to tradycyjne, wielkie borzechowskie kiszenie kapusty!
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?