Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku powiatu starogardzkiego wciąż poszukiwani!

Krystyna Paszkowska
Biały Kruk w Starogardzie Gd.

Iwona i Maciej Walczakowie, właściciele:
- Restauracja Biały Kruk działa już od 7 lat. Od początku prowadzą ją Iwona i Maciej Walczakowie. W swoim lokalu postawili na kuchnię polską z elementami nowoczesności. - Na przykład wątróbkę podlewamy białym winem, podajemy ją z borowikami - mówi pani Iwona. - Naszym popisowym daniem są policzki wołowe marynowane w czerwonym winie i ziołach. To danie z pewnością nas wyróżnia z grona innych lokali. Nasi goście pytają o pierogi, i te z grzybami i z owocami. Kartę dań mamy krótką, sezonową. Ważne, żeby produkty, z których powstają potrawy były świeże,  dostępne na rynku. Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco. Mamy dobrego ducha - mamę męża - Grażynę, która wspiera nas w prowadzeniu lokalu. Moim marzeniem jest, aby załoga restauracji zawsze była tak wspaniała, jak obecnie. A prywatnie, to dobre zdrowie i więcej czasu dla bliskich.
Biały Kruk w Starogardzie Gd. Iwona i Maciej Walczakowie, właściciele: - Restauracja Biały Kruk działa już od 7 lat. Od początku prowadzą ją Iwona i Maciej Walczakowie. W swoim lokalu postawili na kuchnię polską z elementami nowoczesności. - Na przykład wątróbkę podlewamy białym winem, podajemy ją z borowikami - mówi pani Iwona. - Naszym popisowym daniem są policzki wołowe marynowane w czerwonym winie i ziołach. To danie z pewnością nas wyróżnia z grona innych lokali. Nasi goście pytają o pierogi, i te z grzybami i z owocami. Kartę dań mamy krótką, sezonową. Ważne, żeby produkty, z których powstają potrawy były świeże, dostępne na rynku. Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco. Mamy dobrego ducha - mamę męża - Grażynę, która wspiera nas w prowadzeniu lokalu. Moim marzeniem jest, aby załoga restauracji zawsze była tak wspaniała, jak obecnie. A prywatnie, to dobre zdrowie i więcej czasu dla bliskich. MATERIAŁY PRASOWE
Plebiscyt Mistrzowie Smaku, w edycji powiatowej, powoli zbliża się do końca. Państwa głosy przyjmowane będą do 31 lipca, do godz. 22. Chociaż we wszystkich kategoriach uplasowała piątka liderów, to jeszcze i tak wszystko może ulec zmianie. Wszystko zależy od Państwa głosów.

Lato, na razie nas za bardzo nie rozpieszcza. Kilka słonecznych dni i kolejne znowu „mokre”. Nawet gdy z nieba leci deszcz, to w restauracji, kawiarni, czy pizzerii możemy się nie tylko schronić, ale i spędzić miło czas. Lista kandydatów do prestiżowych tytułów jest dość obszerna.

Jakby nie patrzeć pozostało jeszcze 11 dni do zamknięcia głosowania. W tym wydaniu „Dziennika Kociewskiego” prezentujemy kolejnych liderów. O tytuły zawalczą nie tylko starogardzkie lokale gastronomiczne, ale i z Owidza, Sumina, Skarszew, czy Zblewa. Na razie trudno wyrokować, kto wygra. Wystarczy zmobilizowanie się gości do głosowania, a wynik może zaskoczyć każdego.

Jak zapewnia Bogusław Kaczmarek z “Dziennika Bałtyckiego”, udział w plebiscycie to dobra okazja, by wypromować swój lokal, niezależnie od tego, czy jest to duża restauracja czy niewielka pizzeria. - Już sam udział w plebiscycie gwarantuje promocję o dużym zasięgu - podkreśla. - Przez prawie dwa miesiące, na łamach gazety i w internecie będziemy prezentować liderów rankingów, które będą na żywo aktualizowane w naszym serwisie.

Przypomnijmy, w pierwszym etapie plebiscytu zostaną przyznane tytuły Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku oraz Cukiernia/Kawiarnia Roku. Laureaci w każdej z kategorii, poza medalami i dyplomami, zdobędą także awans do wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych na całym Pomorzu.

Nagrody zostaną przyznane także w wojewódzkich kategoriach plebiscytu. Wyniki głosowania publiczności zdecydują o tym, kto zdobędzie tytuł Barmana Roku. Na lokale gastronomiczne czekają tytuły: Lody Roku, Pizza Roku, Sushi Roku, Burger Roku oraz Kebab Roku. W plebiscycie zostaną nagrodzeni też producenci pieczywa, który powalczą o prestiżowy tytuł Piekarnia Roku.

To już piąta edycja tego plebiscytu pod patronatem marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka. Tegoroczną edycję Mistrzów Smaku patronatem objęło też Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto