Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne talenty w Kaliskach. Top Kucharz to wyśmienite smaki i wspólna zabawa!

Kinga Furtak
Kinga Furtak
Zapachy, kolory i smaki! To wszystko królowało w Gminnym Ośrodku Kultury Kaliskach podczas VIII edycji konkursu kulinarnego TOP Kucharz. Jak co roku Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych w Gminie Kaliska organizowało go w partnerstwie ze Środowiskowym Domem Samopomocy w Kaliskach.

- Celem imprezy tradycyjnie była prezentacja talentów kulinarnych uczestników ośrodków wsparcia i uczniów szkoły podstawowej, pogłębienie wiedzy na tematy związane z kulinariami oraz najważniejsze- integracja, aktywizacja i dobra zabawa - mówi Iwona Ciemińska, ze Środowiskowego Dom Samopomocy w Kaliskach.

Do pięciu konkurencji przystąpiło 10 trzyosobowych drużyn:

• ŚDS Kaliska filia w Cieciorce – Gustowni Kucharze

• Dom Pomocy Społecznej w Szpęgawsku – Radosne Łakomczuszki

• WTZ w Skarszewach- Owocowe Dropsy

• ŚDS w Skarszewach- Skarszewiaki- Słodziaki

• ŚDS Gminy Zblewo- Uśmiechnięte Głodomory

• WTZ Lalkowy – Wisienki na Torcie

• ŚDS Konarzyny – Kuchciki

• ŚDS Kaliska – Radosne kuchciki

• Drużyna dziewcząt z ZSP w Kaliskach – Dzikie Jagodzianki

• Drużyna chłopców z ZSP w Kaliskach - Kolesie

Pierwszym zadaniem uczestników była prezentacja przygotowanych wcześniej potraw. W tym roku były to „Rogale na 1000 sposobów ”. Podczas gdy jury w składające się z gości: wójta gminy Kaliska Sławomira Janickiego, przewodniczącego rady gminy Kaliska Zbigniewa Szarafina, Honorowego Obywatela gminy Henryka Kindera, przedstawiciela powiatu starogardzkiego Wiesława Warchoła, zastępcy dyrektora GOK w Kaliskach Iwony Grajewskiej- Megger, kierownika GOPS w Kaliskach Sylwii Drewczyńskiej oraz prezesa SRWDN „Dziecko Miłości” Anny Ałanowskiej oceniało te dania, drużyny przystąpiły do drugiej konkurencji.

Zadaniem do końca owianym tajemnicą było w tym roku przygotowanie Sałatki Fit lub Sałatki Fat. Uczestnicy ze składników znajdujących się na dużym stole komponowali sałatki według uznania. W zadaniu liczył się wygląd, smak, a także organizacja pracy na stanowisku. Tę konkurencję też oceniało jury, a nasi kucharze przyodziani w piękne stroje przystąpili do zadania zręcznościowego. Tym razem było to wybieranie ziaren grochu z kaszy jak najszybciej, nie rozsypując przy tym kaszy.

Kolejne zadanie to „Z krainy lodu”. Tutaj zawodnicy mieli za zadanie przygotować 3 deserki lodowe. Drużyny miały do dyspozycji lody, bitą śmietanę, kolorowe posypki, owoce i inne przydatne składniki, a także pucharki i łyżki do lodów. Przygotowane deserki oceniało jury.

Ostatnia konkurencja to już tradycyjnie quiz. Każda z drużyn odpowiadała na trzy pytania o tematyce kulinarnej np.: jakie pierogi nadziewane są ziemniakami, czym charakteryzuje się musztarda francuska, z czego robi się czerninę, jaki kształt mają łazanki…, a jako czwarte było dopasowanie nazw do pięciu rodzajów sałat. Co ciekawe, do czwartego pytania zaproszono też członków jury i oni również poradzili sobie z tym rozpoznaniem sałat.

We wszystkich zadaniach wszyscy zawodnicy spisali się na medal, zdobywając wysokie oceny od jury, było troszkę mobilizującego stresu, ale każdemu towarzyszył uśmiech, co było jednym z celów naszej imprezy. Tradycyjnie podczas wykonywania zadań przez kucharzy czas umilali Radośni śpiewając piosenki i wiersze o tematyce kulinarnej. W trakcie imprezy wszyscy uczestnicy i goście skorzystali z pysznego poczęstunku, który składał się z potraw przywiezionych, czyli mnóstwa najróżniejszych rogalików, zrobionych przez kucharzy sałatek oraz z przekąsek przygotowanych w pracowni kulinarnej w ŚDS.

Na zakończenie podsumowano konkurs, wręczono nagrody i statuetkę TOP KUCHARZA dla zwycięskiej drużyny, którą w tym roku okazała się drużyna Radosne Łakomczuszki z Domu Pomocy Społecznej w Szpęgawsku. W podziękowaniu za przygotowanie drużyn opiekunowie, a jurorzy za ocenę zadań otrzymali pamiątkowe łyżki kuchenne z logo imprezy wykonane w ŚDS.

Organizatorzy, jak co roku, pozyskali na ten cel dofinansowanie z powiatu starogardzkiego.
Kwota dofinansowania projektu wyniosła 4500 zł i została przeznczona na zakup nagród dla uczestników, zakup naczyń do przeprowadzenia konkurencji, zakup artykułów spożywczych do konkurencji oraz do przygotowania poczęstunku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto