W tym roku wielkie kiszenie trwało prawie cały dzień - od wczesnego rana do popołudnia. Wzięła w nim udział rekordowa liczba osób – w tym przede wszystkim wiele dzieci i młodzieży. Nikt się nie nudził – wręcz przeciwnie, trampać i ubijać kapustę w wielkiej, drewnianej beczce chciał każdy. A pracy nie brakowało, bo do wielkiego kiszenia zużyto 60 kg poszatkowanej kapusty! Przypomnijmy, iż „Modraki” kiszą co roku kapustę według starego, rodzinnego przepisu, który przetrwał w rodzinie Elżbiety Piórkowskiej – przewodniczącej koła.
Specjalnie dla młodzieży w świetlicy wiejskiej zgromadzono też stare sprzęty gospodarstwa domowego. Opowiedziała o nich sołtys Renata Klimowicz, bo to właśnie z jej kolekcji owe eksponaty pochodziły. Dzieci były bardzo zainteresowane i zadawały mnóstwo pytań!
Panie Gospodynie – już tradycyjnie - przygotowały dla swoich gości pyszny poczęstunek. Tym razem były to potrawy pod wspólnym hasłem „Smaki dzieciństwa” czyli takie swojskie smakołyki jak m.in. miód z maślanki ze swojskim chlebem, ziemniaczki zasmażane z boczkiem, jajka sadzone, maślanka, zupa mleczna z lanymi kluskami, kompot i chruściki. Można też było skosztować syropu z buraka cukrowego. Dzieci (i dorośli) były po prostu zachwycone!
Już za 3 miesiące powstanie z kapusty słynny, borzechowski bigos.
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.1/images/video_restrictions/7.webp)
Wyniki pierwszej tury wyborów we Francji
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?