MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Gorzów będzie chciał poszerzyć swoje granice? Będą konsultacje

Gorzów będzie chciał poszerzyć swoje granice? Będą konsultacje

Osobowość Roku w powiecie lipskim. Dziś o 21 koniec głosowania. Sprawdź wyniki

Osobowość Roku w powiecie lipskim. Dziś o 21 koniec głosowania. Sprawdź wyniki

Polecamy

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?

Namiot plażowy to następca parawanu. Jak wybrać najlepszy?