MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Piknik "Indiańskie Lato" w Starachowicach. Tak miasto rozpocznie wakacje

NOWE
Piknik "Indiańskie Lato" w Starachowicach. Tak miasto rozpocznie wakacje

Gorzów będzie chciał poszerzyć swoje granice? Będą konsultacje

Gorzów będzie chciał poszerzyć swoje granice? Będą konsultacje

Polecamy

Odmładza, odchudza i wspiera odporność. Poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

Odmładza, odchudza i wspiera odporność. Poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań