3 z 14
Poprzednie
Następne
Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Tak nie gotuj, bo twoje potrawy stracą smak i wyrazistość
2. Używanie jednej deski do krojenia
Deska przejmuje smaki potraw, które na niej przyrządzasz. Nie da się ich tak łatwo zmyć. Nawet jeśli po pokrojeniu np. cebuli lub czosnku deskę zalejesz gorącą wodą i dokładnie pokryjesz pianą, aromaty, które w nią „wkroiłeś” pozostaną w jej środku. Nie trzeba być wyjątkowo przewidującym, żeby stwierdzić, że krojenie na takiej desce jabłka może skończyć się zepsuciem smaku owocu.
Poza tym krojenie wszystkiego na jednej desce jest po prostu niehigieniczne i może szkodzić zdrowiu. Pozostałości po krojonym mięsie mogą stać się siedliskiem bakterii. Pamiętaj o tym, gdy postanowisz na jednej desce najpierw skroić kurczaka, a później owoc, który masz zamiar zjeść na surowo.