Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie technikum w Owidzu wzięli udział w pokazie „Gwiazdka 2016”

red.
Uczniowie klas III Technikum im. gen. Józefa Hallera w Owidzu w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w XV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2016” zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Celem konkursu była prezentacja kultury i tradycji Świąt Bożego Narodzenia. W pokazie udział wzięło 19 szkół z różnych regionów Polski. Uczestnicy na swoich stoiskach zaprezentowali regionalne stoły oraz tradycyjne potrawy wigilijne. Szkołę reprezentowali uczniowie klasy III TH: Marta Gdaniec i Aldona Michalak i klasy III TŻ: Natalia Janowska, Daria Gierszewska i Radosław Piec wraz z opiekunami: p. Alicją Barą i p. Dorotą Żurawską. Pierwszy dzień pokazu przebiegał pod znakiem budowy i dekoracji chaty.

- Przygotowaliśmy aranżację w stylu domów naszych babć. Na wigilijnym stole regionalnym znalazły się wykonane przez nas ozdoby, przedmioty i potrawy symbolizujące tradycje naszego regionu. Zmontowaliśmy powierzchnię wystawową przedstawiającą wnętrze chaty wiejskiej wraz z wyposażeniem, w czym nas wsparli pracownicy Ośrodka Pracy Pozaszkolnej, Muzeum Ziemi Kociewskiej, Starogardzkiego Centrum Kultury i rodowici mieszkańcy Kociewia.
Po południu uczestniczyliśmy w oficjalnym otwarciu pokazu, a następnie jury oceniało wkład pracy oraz wybierało najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny. W ciągu trwania kolejnych dni „Gwiazdki 2016” wystawy zwiedzali uczniowie różnych szkół i zainteresowani mieszkańcy Poznania. Uwieńczeniem dnia była Wieczerza Wigilijna w ogrodzie zimowym przygotowana przez WSHiG. W drugim dniu uczniowie z klasy III TŻ zmagali się z pracą w kuchni przygotowując konkursowe wigilijne potrawy kociewskie, oceniane później przez jury. Każda ze szkół dokonała prezentacji dań, w trakcie której kucharze WSHiG wyłonili najlepszą regionalną potrawę wigilijną. Po dokonaniu oceny został otwarty, bufet gdzie wszyscy uczestnicy mogli skosztować każdej z potraw. W ostatnim dniu pobytu na uczelni wzięliśmy udział w pokazie kulinarnym, zwiedzaniu Poznania, a późnym wieczorem wróciliśmy do Starogardu Gdańskiego. Za przystąpienie do konkursu otrzymaliśmy upominki i certyfikaty, z czego bardzo się cieszymy - relacjonują uczestnicy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto