Zagrożenie zatrucia czadem wzrasta wraz z nadejściem okresu grzewczego. A jest to zagrożenie bardzo duże, bo w skrajnej sytuacji może dojść do zgonu.
- Często zatrucia te nie mają związku z powstaniem pożaru, a wynika jedynie z niewłaściwej eksploatacji budynku i znajdujących się w nich urządzeń - informuje Karina Stankowska, rzecznik starogardzkiej straży pożarnej.
Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku). Blokuje on dostęp tlenu do organizmu, powodując przy długotrwałym narażeniu (w większych dawkach) śmierć przez uduszenie.
Głównym źródłem zatruć w budynkach mieszkalnych jest niesprawność przewodów kominowych: wentylacyjnych, spalinowych i dymowych. Wadliwe działanie wspomnianych przewodów może wynikać z ich nieszczelności, braku konserwacji, w tym czyszczenia czy wad konstrukcyjnych. Warto też wiedzieć, że istotne jest niedostosowanie istniejącego systemu wentylacji do standardów szczelności stosowanych okien i drzwi.
Aby uniknąć zaczadzenia należy m.in. przeprowadzać kontrole techniczne, w tym sprawdzanie szczelności przewodów kominowych, ich systematyczne czyszczenie oraz sprawdzanie występowania dostatecznego ciągu powietrza. Nie wolno też zaklejać i nie zasłaniać w inny sposób kratek wentylacyjnych. W przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?