MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Lądku-Zdroju. To są polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Lądku-Zdroju?
Gdzie na pizzę w Lądku-Zdroju? Anton Dobrea
Odkryj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Lądku-Zdroju. To bez wątpienia danie uwielbiane na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach w Lądku-Zdroju. Zajrzyj do katalogu firm i dowiedz się gdzie dostaniesz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Lądku-Zdroju

Pizza rzymska

Jest to rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Najczęściej są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. W trakcie wyrabiania ciasta dodawana jest mniejsza ilość tłuszczu i odrobina wody. Pizza rzymska wypiekana jest w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Lądku-Zdroju.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Wykorzystuje się do tego wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. Zaś warzywa na niej to papryka, kukurydza, pieczarki. Obecny tu ananas to typowo amerykański dodatek.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Lądku-Zdroju, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Kłodzko, Pl. Chrobrego 6
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Lądku-Zdroju

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Lądku-Zdroju. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na ladekzdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto