MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Udany Dzień Dziecka w Kazimierzy Wielkiej. Było mnóstwo atrakcji! [ZDJĘCIA]

Udany Dzień Dziecka w Kazimierzy Wielkiej. Było mnóstwo atrakcji! [ZDJĘCIA]

Mieszkańcy bloku w Jaśle na... podsłuchu? Wyciekło nagranie. Spółdzielnia komentuje

Mieszkańcy bloku w Jaśle na... podsłuchu? Wyciekło nagranie. Spółdzielnia komentuje

Polecamy

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty