Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Paragony grozy z Majorki!

Paragony grozy z Majorki!

W Pęgowie dziewczyny od dawna grają w piłkę nożną. Także w Pucharze Tymbarku

W Pęgowie dziewczyny od dawna grają w piłkę nożną. Także w Pucharze Tymbarku

Polecamy

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd tygodnia od 22.03 w Starogardzie GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Starogardzie Gdańskim, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Starogardzie GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Starogardzie Gdańskim, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Starogardzie GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Starogardzie Gdańskim, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Starogardzie GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Starogardzie Gdańskim, (15.03-21.03.2020)