Jest to nowe wydarzenie w powiecie tczewskim i niecodzienne święto kuchni kociewskiej. Tego popołudnia królować będzie znane warzywo seler.
Uroczystość ma charakter imprezy kulturowo-promocyjnej połączonej z elementami naukowymi, konkursem kulinarnym „Selerowa zapiekanka”, widowiskowym pokazem kulinarnym połączonym z degustacją, wielotematycznymi warsztatami kulinarnymi dla chętnych pt.: „Pichcimy po kociewsku”, warsztatami dla dzieci „Figurki z selera” i występami zespołu Kociewie Retro. Będą też lokalni wystawcy z tradycyjną żywnością, rękodziełem, haftem, pamiątkami z Kociewia i ręcznie malowaną porcelaną.
Zwieńczeniem sierpniowej soboty będzie koncert zespołu „Zdążyć przed Północą”.
Konkurs kulinarny " Selerowa zapiekanka"
W trosce o popularyzację regionalnej kuchni Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet po raz kolejny zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym.
Tym razem panie rozpowszechniać będą znane i zdrowe warzywo - seler.
Konkurs adresowany jest do mieszkańców Kociewia i przeprowadzony w ramach „Kociewskiego Festiwalu Kulinarnego – Pełna Grapa”.
Selerowe zapiekanki należy dostarczyć dnia 21.08.2021 r. do godz.15.00 na plac rekreacyjny przy boisku Orlik w Subkowach, ul. Józefa Wybickiego.
Wszystko odbędzie się w ramach i Operacji „Kociewski Festiwal Kulinarny - Pełna Grapa” współfinansowanej ze środków EFRROW otrzymanych w ramach projektu grantowego pt. Pokochaj Kociewie – promocja” realizowanego w ramach Poddziałania „Wsparcie na wdrażane operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przyznanego za pośrednictwem LGD „Wstęga Kociewia”.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?