MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków....
fot. Kirtip/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki wegańskie z wędzonym tofu

Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków.

Składniki:

• 400 g wędzonego tofu – 2 opakowania,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 10 pieczarek,
• 1 cukinia,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• 2 łyżki miodu,
• ulubione zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Kilka godzin przed grillowaniem należy przygotować marynatę z miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego i ziół, a następnie zamoczyć w niej pokrojone w kostkę tofu. Tak przygotowane tofu należy włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Warzywa należy pokroić w kostkę i następnie zaczynać nadziewać na wykałaczki w kolejności: pieczarki, cebula, tofu, papryka, cukinia, tofu. Czynność powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków. Dodatkowo całość można skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Las zaczął mówić ogniem... Bitwa Wyrska 2024. Za nami kolejny bój o Gostyń. Zdjęcia

Las zaczął mówić ogniem... Bitwa Wyrska 2024. Za nami kolejny bój o Gostyń. Zdjęcia

Jagiellonia uratowała mecz! Został ostatni krok do mistrzostwa

Jagiellonia uratowała mecz! Został ostatni krok do mistrzostwa

Polecamy

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit