Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
RUCHANKI...
fot. Wikipedia.org

Zaskakujące nazwy potraw regionalnych. Oto gęsie pipki, keselica i parzybroda! Tradycyjne potrawy z zabawnymi nazwami

RUCHANKI

Danie kaszubskie. Płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu.

Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. Wersję z ciasta chlebowego spożywano także m.in. na śniadanie zamiast chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży przygotowywano natomiast w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub kryształem. Na Kaszubach podaje się je z jabłkiem.

Zobacz również

Departament Stanu potwierdza, Ukraina otrzymała rakiety dalekiego zasięgu

Departament Stanu potwierdza, Ukraina otrzymała rakiety dalekiego zasięgu

Piszczek zostanie trenerem klubu z Ekstraklasy? Zaskakujące doniesienia

Piszczek zostanie trenerem klubu z Ekstraklasy? Zaskakujące doniesienia

Polecamy

Praca w zespole nadzorującym przebieg matury. Te zasady musi znać każdy nauczyciel

Praca w zespole nadzorującym przebieg matury. Te zasady musi znać każdy nauczyciel

Co mówi Pikachu w przełożeniu na ludzki język? Fani rozwiązali odwieczną zagadkę

Co mówi Pikachu w przełożeniu na ludzki język? Fani rozwiązali odwieczną zagadkę

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej