- Współczesne pszczelarstwo dalece odbiega od swojej pierwotnej postaci, która w wieku XVI-XVII przyjmowała formę bartnictwa - mówi Agata Murawska z Nadleśnictwa Starogard. - Pszczoły hodowane były w pniach starych, dziuplastych drzew lub w drzewach ze specjalnie wydrążonymi otworami. Pszczoła jest gatunkiem ewolucyjnie bardzo starym – znacznie starszym niż człowiek. Dowody kopalne wskazują, że gatunek ten istniał już 80 mln lat temu.
Zanim człowiek „udomowił” pszczołę, była ona silnie związana z lasami, gdzie znajdowała miejsca do gniazdowania. W trakcie przemian środowiskowych jakie, miały miejsce na przestrzeni lat (rozwój intensywnego wielkoobszarowego rolnictwa, postępująca chemizacja ekosystemów rolnych) pszczoła musiała przystosować się do nowych warunków.
- Z jednej strony, w związku z rozwojem rolnictwa, pojawiły się obfite i atrakcyjne pożytki np. rzepak, gryka, ale i nowe zagrożenia - masowo stosowane środki ochrony roślin, duże monokultury upraw, brak tzw. chwastów polnych, które są wartościowym źródłem pokarmu dla pszczół - wyjaśnia Agata Murawska. - Rozwój pszczelarstwa i popularyzacja produktów pszczelich spowodowały, że obecnie większość populacji pszczoły miodnej znajduje się w rękach człowieka. Niewiele jest miejsc gdzie dziko gniazdują te pożyteczne owady.
- Aktualnie wiele organizacji pozarządowych wdraża programy, mające na celu popularyzację wiedzy na temat pszczołowatych oraz polepszenie warunków bytowania różnego rodzaju zapylaczy. Lasy Państwowe z kolei prowadzą projekt rozwojowy pn. „Zdrowa żywność z polskich lasów – pszczoły wracają do lasu”, który ma na celu szeroko pojętą ochronę pszczół.
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?