MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Apetyty były duże, tymczasem częstochowskie „Lwy” rozszarpały Falubaz Zielona Góra

Apetyty były duże, tymczasem częstochowskie „Lwy” rozszarpały Falubaz Zielona Góra

Pia Skrzyszowska: w tym roku liczę na rekord Polski

Pia Skrzyszowska: w tym roku liczę na rekord Polski

Polecamy

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne

Najlepsze, chrupiące placki z cukinii. Z tym dodatkiem są jeszcze smaczniejsze

Najlepsze, chrupiące placki z cukinii. Z tym dodatkiem są jeszcze smaczniejsze

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne