Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach we Wrocławiu?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Na ogół są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach we Wrocławiu.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Na początku jej istnienia był to posiłek robotników. Najczęściej nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Dodatkami do niej są: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie we Wrocławiu ją serwują.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii we Wrocławiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Twoja wizytówka w Katalogu Firm
Docieraj do 3,7 mln użytkowników naszych serwisów dziennie
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie we Wrocławiu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy
Mimo, że pizza to bardzo popularne i smaczne danie, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Wykonaj samodzielnie w domu zdrowszą wersję pizzy używając następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z kalafiora
Składniki:
- jeden ugotowany kalafior
- jedno małe jajko
- pół łyżeczki soli
- 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- sos pomidorowy
- szczypta pieprzu
- dodatki, np. świeża rukola lub bazylia, oliwki, pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- kalafior ugotuj i wystudź
- zmiksuj kalafior i odciśnij powstałą pulpę z nadmiaru wody
- do masy wbij jajko, dodaj starty ser
- przypraw, na wierzch połóż dodatki i piecz ok. 12 minut
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?