Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mille Luci. Kulinarne sekrety regionu Veneto przeniesione do Warszawy. Rodzinna restauracja stworzona z miłości do włoskiej kuchni

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchni
Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchni Krzysztof Jedynak
Mille Luci to niewielka restauracja znajdująca się na warszawskiej Pradze-Południe. Lokal, którego właścicielem, a zarazem szefem kuchni jest Włoch, nie mógłby serwować dań innych niż te, z których słynie słoneczna Italia. Zjemy tu wyśmienite pasty i pizze, a także aromatyczne zupy i mięsa w wyjątkowym wydaniu. Na gości czekają ponadto specjalne propozycje sezonowe. Co ciekawe, goście na własne oczy mogą zobaczyć, jak Mauro Zanotto przygotowuje dla nich potrawy. - Gotowanie to pasja, którą miał w genach - mówi żona właściciela, a jednocześnie managerka Mille Luci Violetta Lebelt-Zanotto.

Spis treści

Restauracja Mille Luci

Mille Luci Ristorante Pizzeria - bo tak brzmi pełna nazwa lokalu, mieści się na warszawskiej Pradze-Południe, a konkretnie przy ulicy Jana Nowaka Jeziorańskiego 7. To właśnie tam od jedenastu lat Mauro Zanotto i jego zespół serwują dania, za które cały świat pokochał kuchnię włoską. Co więcej, robią to na oczach gości, dzięki czemu można tu poczuć prawdziwą, rodzinną, biesiadną atmosferę, z której słynie cały Półwysep Apeniński.

Mauro prowadzi restaurację wspólnie z członkami swojej najbliższej rodziny. Jego żona - Violetta Lebelt-Zanotto jest managerką, odpowiedzialną głównie za sprawy organizacyjne. Podobnie jak syn Wiktor, pracuje także jako kelnerka. Córka Julia zajmuje się z kolei prowadzeniem strony internetowej lokalu, a także odpowiada za jego wizerunek w mediach społecznościowych.

Jesteśmy restauracją rodzinną, wspólnie z mężem i dziećmi dbamy o to, aby nasza praca przełożyła się na zadowolenie gości - mówi w rozmowie z naszym portalem Violetta Lebelt-Zanotto.

Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchni

Mille Luci. Kulinarne sekrety regionu Veneto przeniesione do...

Przepisy z rodzinnego Veneto

Choć dziś gościom restauracji Mille Luci ciężko byłoby uwierzyć, że włosko-polskie małżeństwo Zanotto mogłoby zajmować się czymś innym niż gastronomią, to początki ich wspólnej działalności w naszym kraju nie miały nic wspólnego z gotowaniem. Para prowadziła bowiem sklepy z butami i galanterią skórzaną.

Czas na zmiany przyszedł w 2012 roku. To właśnie wtedy Mauro poczuł, że chciałby radować ludzi, za pomocą swojego kulinarnego talentu.

Gotowanie to pasja, którą miał w genach. Cała jego rodzina uwielbiała gotować, najbardziej mama - mówi nam managerka lokalu.

Włoch i Polka przywieźli swoje ulubione smaki do Warszawy z Veneto - rodzinnego regionu Mauro, gdzie kuchenne tajniki były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Następnie otworzyli lokal, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Miejsce to od samego początku cieszyło się dobrą sławą nie tylko wśród mieszkańców Gocławia, ale i dalszych zakątków stolicy.

Dbamy o to, by nasze danie były przygotowywane z wyselekcjonowanych produktów. Zwracamy bardzo dużą uwagę na składniki. Wiemy, że od ich jakości zależy finalny efekt dania - wyjaśnia Violetta Lebelt-Zanotto.

Pasty, pizze i nie tylko

Menu restauracji Mille Luci jest bardzo obszerne. Znajdziemy tu zarówno tradycyjne dania, z których słynie gorąca Italia, jak i ciekawe wariacje na temat włoskich przysmaków. Do tych drugich warto zaliczyć m.in.

  • Stek z polędwicy wołowej owinięty w prosciutto - 85 złotych
  • Scaloppine z kurczaka w sosie - 65 złotych
  • Stek z łososia w winno-cytrynowym sosie - 79 złotych
  • Sałatka z gruszką - 44 złote
  • Krem z pieczonej papryki - 25 złotych
  • Krewetki z imbirem w winno-cytrynowym sosie - 46 złotych

Wśród past należy wyróżnić takie pozycje jak:

  • Tagliolini z krewetkami - 45 złotych
  • Tagliatelle carbonara - 39 złotych
  • Pappardelle z kurczakiem i borowikami - 45 złotych
  • Spaghetti bolognese - 40 złotych
Restauracja Mille Luci
Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchniKrzysztof Jedynak

W ofercie lokalu znajduje się blisko 30 pizz. Wśród nich znajduje się sporo opcji dla wegetarian. Warto przyjść tu zarówno na klasyki, jak i bardziej unikalne smaki. W pizzowym menu znajdziemy m.in.

  • Capricciosę - 37 złotych
  • Carbonarę na białym spodzie - 40 złotych
  • Trentino (z gruszką, orzechami włoskimi i szynką parmeńską) - 44 złote
  • Gamberetti (z krewetkami, kozim serem i pesto z bazylii) - 46 złotych
  • Baguette (ze szpinakiem, kozim serem, suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską - pizza podana w formie bagietki) - 45 złotych

W restauracji goście mogą liczyć także na smaczne potrawy na bazie gnocchi, ravioli, a także wyśmienite desery, wina i włoską kawę.

Restauracja Mille Luci
Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchniKrzysztof Jedynak

Mauro Zanotto: to wspaniały widok, gdy gości wracają

Szef kuchni i właściciel włoskiej restauracji na warszawskiej Pradze-Południe potwierdza słowa żony o tym, że gotowanie do jego pasja. Mauro Zanotto dodaje, że uwielbia patrzeć na zadowolonych gości w trakcie i po posiłku.

Cieszę się, gdy do nas wracają. To wspaniale widzieć ich zadowolonych podczas jedzenia. Największy ruch mamy oczywiście w weekendy, ale i w tygodniu jesteśmy chętnie odwiedzani. Wśród naszych dań najczęściej robimy makarony. Pizze też są bardzo lubiane. Ja osobiście uwielbiam nasze wydanie spaghetti bolognese - mówi w rozmowie z naszym portalem Mauro Zanotto.

Kucharz opowiedział nam także, co najbardziej urzekło go w polskiej kuchni.

Polska to piękny kraj, bardzo się rozwinął od momentu, gdy tu przyjechałem. Lubię tu mieszkać i pracować. Od samego początku posmakowała mi tutejsza zupa pomidorowa z ryżem, ale i uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami - zdradził właściciel Mille Luci.

Rozmowę z Mauro Zanotto przerwała nam na moment jedna z klientek Mille Luci. "Niech pan napisze, że świetnie karmią!" - powiedziała.

Bardzo dziękuje! Właśnie dla takich słów, warto pracować - skwitował Mauro.

Tysiąc świateł

Właściciele restauracji przyznają, że nazwa ich lokalu to sentymentalna podróż w czasie do lat młodości.

Kiedy byliśmy młodymi ludźmi i z mężem mieszkaliśmy na zmianę sezon we Włoszech, sezon w Polsce, to często chodziliśmy do takiej restauracji w miejscowości Lido di Jesolo, niedaleko Wenecji. Nazywała się Mille Luci. Tak bardzo smakowało nam tam jedzenie i tak ogromny mieliśmy sentyment do tego miejsca, że kiedy postanowiliśmy otworzyć restaurację, musieliśmy ją nazwać tak samo - mówi nam Violetta Lebelt-Zanotto.

Mille Luci w języku włoskim oznacza tysiąc świateł.

Restauracja Mille Luci
Mille Luci Ristorante Pizzeria. Miejsce stworzone z miłości do włoskiej kuchniKrzysztof Jedynak

Godziny otwarcia

Lokal jest otwarty od wtorku do niedzieli. W poniedziałki restauracja jest nieczynna. Poniżej podajemy godziny, w których można spróbować tutejszych pyszności.

  • Wtorek 12:00 - 22:00
  • Środa 12:00 - 22:00
  • Czwartek 12:00 - 22:00
  • Piątek 12:00 - 23:00
  • Sobota 12:00 - 23:00
  • Niedziela 12:00 - 22:00
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto