Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]
Gęś na kiszonej kapuście Jak ją przyrządzić? Gęś dzielimy na ćwiartki. Dwa udka, dwie piersi nacieramy zmiażdżonym czosnkiem zmieszanym ze świeżym majerankiem, solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wstawiamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem. Potem nagrzewamy mocno piekarnik (do 200 stopni) i na kwadrans wkładamy poćwiartowanego ptaka. On się tylko zetnie. Kucharze mówią "zamknie". Następnie podpieczone kawałki wkładamy do brytfanny wypełnionej świeżą kiszoną kapustą (nieodciskaną) wymieszaną z różnymi leśnymi grzybami (suszonymi), liśćmi laurowymi, angielskim zielem, startą gałką muszkatołową, gałązkami tymianku. Podlewamy odrobinę dobrym porterem i dusimy. Aż do miękkości, podlewając w miarę potrzeby wspomnianym piwem. Krzysztof Kucharski