2 z 12
Poprzednie
Następne
Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]
Mus z gęsiej wątróbki aromatyzowany “Żubrówką” podany na grzankach ze swojskiego chleba na zakwasie z naszego pieca chlebowego oraz z karmelizowaną renetąSkładniki: 50 dag wątróbki z gęsi 10 gad masła 3/4 szkl. kremówki sól, pieprz, odrobina kardamonu 50 ml wódki “Żubrówki” Sposób przyrządzania: Wątróbkę oczyścić i gotować 3–5 min, w zależności od wielkości w osolonej lekko wodzie.Powinna pozostać lekko krwista w środku. Przestudzić. Rozpuścić masło. Wątróbkę wrzucić do malaksera, dodać masło, zmiksować. Dodać przyprawy, śmietankę, miksować na gładką masę. Pod koniec dodać kieliszek “żubrówki” Smarować na grzankach podawać ze skarmelizowanymi renetami i młotkowanym pieprzem Przepis: Agata Falkiewicz – Restauracja Tabun, Gdańsk–Otomin