Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku powiatu starogardzkiego wciąż poszukiwani!

Krystyna Paszkowska
Biały Kruk w Starogardzie Gd.

Iwona i Maciej Walczakowie, właściciele:
- Restauracja Biały Kruk działa już od 7 lat. Od początku prowadzą ją Iwona i Maciej Walczakowie. W swoim lokalu postawili na kuchnię polską z elementami nowoczesności. - Na przykład wątróbkę podlewamy białym winem, podajemy ją z borowikami - mówi pani Iwona. - Naszym popisowym daniem są policzki wołowe marynowane w czerwonym winie i ziołach. To danie z pewnością nas wyróżnia z grona innych lokali. Nasi goście pytają o pierogi, i te z grzybami i z owocami. Kartę dań mamy krótką, sezonową. Ważne, żeby produkty, z których powstają potrawy były świeże,  dostępne na rynku. Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco. Mamy dobrego ducha - mamę męża - Grażynę, która wspiera nas w prowadzeniu lokalu. Moim marzeniem jest, aby załoga restauracji zawsze była tak wspaniała, jak obecnie. A prywatnie, to dobre zdrowie i więcej czasu dla bliskich.
Biały Kruk w Starogardzie Gd. Iwona i Maciej Walczakowie, właściciele: - Restauracja Biały Kruk działa już od 7 lat. Od początku prowadzą ją Iwona i Maciej Walczakowie. W swoim lokalu postawili na kuchnię polską z elementami nowoczesności. - Na przykład wątróbkę podlewamy białym winem, podajemy ją z borowikami - mówi pani Iwona. - Naszym popisowym daniem są policzki wołowe marynowane w czerwonym winie i ziołach. To danie z pewnością nas wyróżnia z grona innych lokali. Nasi goście pytają o pierogi, i te z grzybami i z owocami. Kartę dań mamy krótką, sezonową. Ważne, żeby produkty, z których powstają potrawy były świeże, dostępne na rynku. Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco. Mamy dobrego ducha - mamę męża - Grażynę, która wspiera nas w prowadzeniu lokalu. Moim marzeniem jest, aby załoga restauracji zawsze była tak wspaniała, jak obecnie. A prywatnie, to dobre zdrowie i więcej czasu dla bliskich. MATERIAŁY PRASOWE
Plebiscyt Mistrzowie Smaku, w edycji powiatowej, powoli zbliża się do końca. Państwa głosy przyjmowane będą do 31 lipca, do godz. 22. Chociaż we wszystkich kategoriach uplasowała piątka liderów, to jeszcze i tak wszystko może ulec zmianie. Wszystko zależy od Państwa głosów.

Lato, na razie nas za bardzo nie rozpieszcza. Kilka słonecznych dni i kolejne znowu „mokre”. Nawet gdy z nieba leci deszcz, to w restauracji, kawiarni, czy pizzerii możemy się nie tylko schronić, ale i spędzić miło czas. Lista kandydatów do prestiżowych tytułów jest dość obszerna.

Jakby nie patrzeć pozostało jeszcze 11 dni do zamknięcia głosowania. W tym wydaniu „Dziennika Kociewskiego” prezentujemy kolejnych liderów. O tytuły zawalczą nie tylko starogardzkie lokale gastronomiczne, ale i z Owidza, Sumina, Skarszew, czy Zblewa. Na razie trudno wyrokować, kto wygra. Wystarczy zmobilizowanie się gości do głosowania, a wynik może zaskoczyć każdego.

Jak zapewnia Bogusław Kaczmarek z “Dziennika Bałtyckiego”, udział w plebiscycie to dobra okazja, by wypromować swój lokal, niezależnie od tego, czy jest to duża restauracja czy niewielka pizzeria. - Już sam udział w plebiscycie gwarantuje promocję o dużym zasięgu - podkreśla. - Przez prawie dwa miesiące, na łamach gazety i w internecie będziemy prezentować liderów rankingów, które będą na żywo aktualizowane w naszym serwisie.

Przypomnijmy, w pierwszym etapie plebiscytu zostaną przyznane tytuły Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku oraz Cukiernia/Kawiarnia Roku. Laureaci w każdej z kategorii, poza medalami i dyplomami, zdobędą także awans do wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych na całym Pomorzu.

Nagrody zostaną przyznane także w wojewódzkich kategoriach plebiscytu. Wyniki głosowania publiczności zdecydują o tym, kto zdobędzie tytuł Barmana Roku. Na lokale gastronomiczne czekają tytuły: Lody Roku, Pizza Roku, Sushi Roku, Burger Roku oraz Kebab Roku. W plebiscycie zostaną nagrodzeni też producenci pieczywa, który powalczą o prestiżowy tytuł Piekarnia Roku.

To już piąta edycja tego plebiscytu pod patronatem marszałka woj. pomorskiego Mieczysława Struka. Tegoroczną edycję Mistrzów Smaku patronatem objęło też Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto