Przedstawicielki Kociewia, ale także i Kaszub (30 osób) wezmą udział w spotkaniu z regionalistą, miłośnikiem pomorskiej kuchni. Poznają historię jadła na Pomorzu, znaczenie symboliczne pomorskich potraw oraz stworzą wspólnie listę potraw z przepisami związanymi z najbardziej charakterystycznymi miejscami na Pomorzu. Ponadto panie wspólnie wytypują łatwe do przyrządzenia pomorskie dania do specjalnego działu w książce.
- Z najciekawszych pomorskich przepisów Kociewia i Kaszub opracujemy merytorycznie, zredagujemy publikację Zniewoleni Smakiem Pomorza - kuchnia kociewska i kaszubska w krajobrazie" - informuje Alina Jeleń, prezes Kwiatów Kociewia. - Album będzie składał się z prezentacji regionów Kociewia i Kaszub w wersji polskiej, angielskiej, rosyjskiej oraz z przepisów najciekawszych dań oraz specjalnego działu z przepisami dla cudzoziemców, również w wielojęzycznej wersji.
Publikacja zostanie wzbogacona zdjęciami z przyrządzania poszczególnych potraw na tle pomorskiego krajobrazu (np. Kociewianka przyrządzająca żurawinówkę na tle Borów Tucholskich czy Kaszubka przygotowująca potrawy z ryb na brzegu morza).
Spotkanie inicjująca realizację zadania odbędzie się w dniu 11 sierpnia, o godz. 16, w świetlicy wiejskiej w Koteżach.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?