Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Narodowe potrawy w menu
Restauracje biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej (do 11 listopada):
Restauracja Tłusta Kaczka- ul. Spółdzielcza 2, 81-545 Gdynia
Restauracja Fino - ul. Grząska 1, 80-833 Gdańsk
Restauracja Szafarnia 10 - ul. Szafarnia 10, 80 - 755 Gdańsk
Sofitel Grand Hotel - Powstańców Warszawy 12/14, 81-718 Sopot
Restauracja Krew i Woda - ul. Antoniego Abrahama 41, 81-366 Gdynia
Restauracja Petit Paris - ul. Grunwaldzka 12/16, 81-759 Sopot
Restauracja Ewa Zaprasza - ul. Morska 49, 84-211 Sasino
Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Trochę historii i tradycji
Jak mówi stare przysłowie - gęsina najlepsza na św. Marcina
Dawniej na Pomorzu oraz w wielu regionach Polski przed dniem Świętego Marcina należało zakończyć wszystkie prace polowe. Po Świętym Marcinie nie można było niepokoić ziemi. Po raz ostatni przed zimą wypuszczano bydło na pastwisko.
Nadchodził czas późno jesiennych prac domowych, skubania pierza, przędzenia lnu, naprawiania drobnego sprzętu gospodarczego, czas
wspólnej pracy w zaciszu domowym, sowicie okraszanej śpiewem, śmiechem, żartami, a nierzadko sowitym poczęstunkiem.
Gęsina regularnie królowała na polskich stołach już od XVI w. Jej wykwintny smak oraz właściwości zdrowotne doceniano zarówno na królewskich dworach, jak i podczas domowego obiadu.
Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Jak podawać gęsinę?
Gęś - koniecznie z chowu ekologicznego - swój delikatny smak zawdzięcza wolnemu pieczeniu - mięso, aby wydobyć z niego smak i aromat powinien spędzać w piecu około 8 godzin - podaje wyróżniony w ub.roku za "Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej - Hotel Gdańsk.
Potrawy z gęsiny lub sama gęś na nasze stoły wróciły parę lat temu. Pozazdrościliśmy Amerykanom indyka na niepodległości i odgrzaliśmy stare zwyczaje. Gęsina coraz częściej trafia na nasz stół. Jak ją przyrządzić? W odpowiedzi na to pytanie, jak zwykle niezawodny okazał się Internet.
Gęsina najlepiej czuje się w towarzystwie ziemniaków, kopytek, pyz, jak i kaszy. Jako towarzystwo na talerzu lubi buraki gotowane i ćwikłę.
Zobacz przepisy, klikając w kolejne zdjęcia.
ZOBACZ TAKŻE: Sushi i gęsina z risotto, czyli popisowa kuchnia Aniki Ćwiek i Arkadiusza Prunesti
TYN24
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?