Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto Zalewajki w restauracji Magiel Kulinarny już za nami [ZDJĘCIA]

TOS
Święto Zalewajki już po raz drugi odbywało się w sosnowieckiej restauracji Magiel Kulinarny.

Mają Kaszubi swoje ruchanki, Ślązacy - roladę, górale - oscypki, a my Zagłębiacy zajadamy się zalewajką. Zupa ta to jedna z najabrdziej znanych potraw kuchni zagłębiowskiej. Pochodzi z okolic Łodzi, Radomska i Kielc, gdzie podstawą diety były ziemniaki. To z tych rejonów wraz z migrującą ludnością dotarła do Zagłębia i na znalazła stałe miejsce w jadłospisach mieszkańców naszej małej ojczyzny.

Jednym z miejsc, gdzie zasmakować można regionalnych potraw zagłębiowskich jest sosnowiecka restauracja „Magiel Kulinarny”. Wminiony weekend już po raz drugi odbyło się tam Święto Zalewajki.

- Można było poznać smak zalewajek łódzkiej, radomszczańskiej, świętokrzyskiej, podkarpackiej, kujawskiej, sanockiej i szewczuchę oraz inspirowane regionalnymi kuchniami polski. Była zalewajka góralska, mazurska i myśliwska. Nie zabrakło zalewajki z Magla i tradycyjne zalewajki zagłębiowskiej. Poprzez te działania chcieliśmy pokazać, że nasza zalewajka jest zupą popularna w wielu regionach Polski i w każdym z nich smakuje - mówi Wojciech Ptak, właściciel restauracji Magiel Kulinarny.

Nieodłączną częścią Święta Zalewajki w restauracji był konkurs na Mistrza Zalewajki w dwóch kategorię: zalewajka tradycyjna i zalewajka nowa.

Jury w składzie Zbigniew Studencki, Tomasz Wasyliszyn i Piotr Piega zdecydowało, że nagrody otrzymają - odpowiednio - Mariusz Gocyła i Łukasz Sułek.

- Jestem kompletnym amatorem niezwiązanym z gastronomią. Przygotowałem nieco zmodernizowaną zalewajkę według przepisu mojej mamy. Wszystkie produkty były naturalne. U mnie w domu zalewajka gościła zawsze co piątek. Ucieszyłem się z nagrody, cały czas wspierała mnie córka - mówi Mariusz Gocyła, który ma sobą udział w telewizyjnym MasterChefie.

Kucharzem jest za to drugi zwycięzca Łukasz Sułek. Pracuje w sosnowieckim Cegielnia Pub & Restaurant. Na konkurs wysłał go... szef. - Chciałem ugotować coś nowego. Powstał nowy przepis, który chcemy wprowadzić do naszego menu - mówi Łukasz Sułek, który pochodzi z Tychów, ale obecnie mieszka w Sosnowcu. - Poznaję kuchnię zagłębiowską. To ciekawe potrawy - mówi.

Członkowie jury zdecydowali również o przyznaniu wyróżnień, które otrzymały panie Aniela Nowak, Wioletta Wala i Klaudia Komska.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto