Mają Kaszubi swoje ruchanki, Ślązacy - roladę, górale - oscypki, a my Zagłębiacy zajadamy się zalewajką. Zupa ta to jedna z najabrdziej znanych potraw kuchni zagłębiowskiej. Pochodzi z okolic Łodzi, Radomska i Kielc, gdzie podstawą diety były ziemniaki. To z tych rejonów wraz z migrującą ludnością dotarła do Zagłębia i na znalazła stałe miejsce w jadłospisach mieszkańców naszej małej ojczyzny.
Jednym z miejsc, gdzie zasmakować można regionalnych potraw zagłębiowskich jest sosnowiecka restauracja „Magiel Kulinarny”. Wminiony weekend już po raz drugi odbyło się tam Święto Zalewajki.
- Można było poznać smak zalewajek łódzkiej, radomszczańskiej, świętokrzyskiej, podkarpackiej, kujawskiej, sanockiej i szewczuchę oraz inspirowane regionalnymi kuchniami polski. Była zalewajka góralska, mazurska i myśliwska. Nie zabrakło zalewajki z Magla i tradycyjne zalewajki zagłębiowskiej. Poprzez te działania chcieliśmy pokazać, że nasza zalewajka jest zupą popularna w wielu regionach Polski i w każdym z nich smakuje - mówi Wojciech Ptak, właściciel restauracji Magiel Kulinarny.
Nieodłączną częścią Święta Zalewajki w restauracji był konkurs na Mistrza Zalewajki w dwóch kategorię: zalewajka tradycyjna i zalewajka nowa.
Jury w składzie Zbigniew Studencki, Tomasz Wasyliszyn i Piotr Piega zdecydowało, że nagrody otrzymają - odpowiednio - Mariusz Gocyła i Łukasz Sułek.
- Jestem kompletnym amatorem niezwiązanym z gastronomią. Przygotowałem nieco zmodernizowaną zalewajkę według przepisu mojej mamy. Wszystkie produkty były naturalne. U mnie w domu zalewajka gościła zawsze co piątek. Ucieszyłem się z nagrody, cały czas wspierała mnie córka - mówi Mariusz Gocyła, który ma sobą udział w telewizyjnym MasterChefie.
Kucharzem jest za to drugi zwycięzca Łukasz Sułek. Pracuje w sosnowieckim Cegielnia Pub & Restaurant. Na konkurs wysłał go... szef. - Chciałem ugotować coś nowego. Powstał nowy przepis, który chcemy wprowadzić do naszego menu - mówi Łukasz Sułek, który pochodzi z Tychów, ale obecnie mieszka w Sosnowcu. - Poznaję kuchnię zagłębiowską. To ciekawe potrawy - mówi.
Członkowie jury zdecydowali również o przyznaniu wyróżnień, które otrzymały panie Aniela Nowak, Wioletta Wala i Klaudia Komska.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?