Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Epidemiolodzy: Nie posyłajcie dzieci na wycieczki do Niemiec

Agata Cymanowska
Gimnazjaliści z Żelistrzewa do Niemiec pojadą
Gimnazjaliści z Żelistrzewa do Niemiec pojadą Piotr Niemkiewicz
Krajowy konsultant ds. epidemiologii radzi, by na razie nie posyłać dzieci na kolonie, obozy i Zielone Szkoły do Niemiec (zwłaszcza w okolice Hamburga) w związku z zagrożeniem zakażeniem groźną odmianą bakterii E. coli (w skrócie EHEC).

- To wielka odpowiedzialność. Ryzyko zachorowania u dzieci jest większe, gdyż dzieci trudniej kontrolować pod względem przestrzegania zasad higieny - powiedział wczoraj w radiu prof. Andrzej Zieliński, krajowy konsultant ds. epidemiologii.

O daleko idącą ostrożność zaapelowało też pomorskie kuratorium oświaty w porozumieniu z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.

- Zwróciliśmy się do szkół z prośbą, by przypominano dzieciom o zasadach higieny i bezpiecznego spożywania posiłków. Zamieściliśmy też komunikat na stronie kuratorium - mówi Elżbieta Wasilenko, pomorski wicekurator oświaty. - Nie ma zakazu wyjazdu do Niemiec. Nie ma też potrzeby siania paniki.

Służby sanitarne na Pomorzu są w pełnej gotowości

Z wyjazdu do niemieckiego Oldendorfu nie zamierza rezygnować kilkudziesięcioosobowa grupa gimnazjalistów z gminy Puck. Nikt z rodziców nie wycofał pociech z listy podróżników.
- Rodzice nie panikują, a my jesteśmy w stałym kontakcie z naszymi partnerami w Niemczech - mówi Barbara Miłkowska z Urzędu Gminy w Pucku.

Uczniowie będą stołować się w tamtejszej szkole oraz domach rodzin, u których zamieszkają. -Nasi urzędnicy i nauczyciele wymieniają się mailami z niemieckimi kolegami, by wizyta przebiegła bez komplikacji zdrowotnych - dodaje Miłkowska.

W żelistrzewskim gimnazjum uczniowie także przyznają, że wyjazdu do Niemiec się nie boją. Dyrektor Jolanta Bieszke mówi, że jej podopieczni poznali i nauczyli się zasad, dzięki którym mogą uniknąć niebezpiecznych komplikacji zdrowotnych.

Natomiast dziś zapadnie decyzja w sprawie wyjazdu dziewczęcej drużyny piłkarskiej Orzeł Malbork na międzynarodowy turniej w Nordhorn. Zawody planowane są na 9-13 czerwca.

- Dziewczyny są nastawione na wyjazd, ale w związku z sytuacją w Niemczech musimy się zastanowić nad ewentualnymi zagrożeniami - mówi Jerzy Wnuk-Lipiński, trener. - Porozmawiam z zawodniczkami, ich rodzicami i wspólnie podejmiemy decyzję w sprawie wyjazdu.

- Myślę, że wyjazd powinien się odbyć, nie widzę większego zagrożenia dla zawodniczek - mówi Mieczysław Głowiński, ojciec jednej z dziewcząt.

Dr. med. Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń w Warszawie:Antybiotyk może zaszkodzić

Decyzja o tym, czy grupa uczniów pojedzie do Berlina, nie zapadła jeszcze w Gdańskim Gimnazjum "Lingwista".

- Podobną sytuację mieliśmy dwa lata temu, kiedy uczniowie wybierali się do USA na finały Odysei Umysłu w czasie apogeum ptasiej grypy - mówi Ewa Puczyłowska, dyrektor placówki. - Ostatecznie zdecydowaliśmy się pojechać, ale rodzice podpisali specjalne deklaracje.

W pomorskich biurach podróży, do których się dodzwoniliśmy, także poinformowano nas, że na razie nikt nie zgłasza rezygnacji z wyjazdu do Niemiec.

- Nie organizujemy wyjazdów dla młodzieży do Niemiec i ogólnie nie jest to kierunek obozowy, za wyjątkiem obozów językowych - mówi Zbigniew Waśko, właściciel Biura Podróży Eskapada w Słupsku.

Dodajmy, że wyjeżdżającym do Niemiec główny inspektor sanitarny zaleca unikanie spożywania surowych warzyw.

Odkryto nowy szczep bakterii

Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała w czwartek, że za falę zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, która spowodowała już śmierć 17 osób, jest odpowiedzialny nowy szczep bakterii, którego nigdy wcześniej nie widziano.

Powiatowi inspektorzy sanitarni kontrolują targowiska, sklepy, hurtownie i uprawy warzyw - pobierają próbki ogórków i innych warzyw pochodzących z Hiszpanii oraz próbki ogórków krajowych do badań mikrobiologicznych. Inspektorów zobowiązano też do zintensyfikowania działań kontrolnych w zakładach żywienia zbiorowego pod kątem zachowania dobrych praktyk higienicznych w trakcie przygotowywania potraw niepodlegających obróbce termicznej (surówek, deserów z owocami).

Inspektorzy sanitarni przypominają o konieczności bezwzględnego mycia warzyw i owoców w bieżącej wodzie przed spożyciem oraz o wielokrotnym myciu rąk w ciągu dnia. Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (w tym Escherichia coli).

Czytaj więcej...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto